Artiest in de kijker: Sonny Vande Putte

Artfuse is ontstaan uit liefde voor artiesten, dus hoe kunnen we anders dan ook onze artiesten af en toe eens in de kijker te zetten? Zoals Paul Jambers het vroeger zo mooi kon verwoorden, vragen ook wij ons af: “Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?” Deze keer hebben we ons oor te luisteren gelegd bij Sonny, onze veelzijdige zanger waar we zeer trots op zijn! Hij is leadzanger, backing vocalist en studiozanger. Met zijn leuke en originele filmpjes kan hij een lach op ieders gezicht toveren!

Maak kennis met the one and only SONNY !!

Vertel eens iets over jezelf? Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Sonny Vande Putte. Ik voer al 15 jaar mijn droomjob uit als professionele zanger bij heel uiteenlopende projecten, gaande van een street act als ‘De Vierkante Meter’ tot Europa’s meest authentieke Queen tribute band ‘Mother Mercury’. Ik neem ook heel veel muziek op voor andere artiesten en vocale ensembles. Van dat laatste kan je veel van mijn opnames beluisteren en bekijken op mijn YouTube-kanaal (youtube.com/sgtsonny).

Daarnaast ben ik ook actief als videograaf met mijn bedrijf ‘Moon Pigeon’ (moonpigeon.be). Hiermee creëer ik ook weer heel uiteenlopende projecten van muziekvideo’s, via promo’s voor bedrijven en productreclames tot studiosessies van muzikanten en andere kunstenaars.

Hoe ben je met Artfuse in contact gekomen?

Enkele weken geleden kreeg ik een telefoontje van Diethard, de CEO van Artfuse, die vol enthousiasme sprak over zijn grootse plannen om muziek interactief tot bij de mensen te brengen. Technologie gaat uiteraard gigantisch snel vooruit en ik had wel al vaker gehoord van gelijkaardige initiatieven, maar Diethard liet het me ook echt zien en ik was onmiddellijk omvergeblazen door zijn enthousiasme en de mogelijkheden van Artfuse.

Was je dadelijk enthousiast over het platform?

Absoluut! Zeker de wenskaarten vind ik een ongelofelijk tof idee. Iedereen kent een wenskaart, maar de evolutie van wenskaarten is wat blijven stilstaan bij leuke tekstjes en een piepend muziekje als je de kaart opent. Met dit initiatief komt je kaart echt tot leven. Ik vind het heel exciting, omdat het zo veel mogelijkheden schept die tot nog toe niet zijn ontdekt.

Hoe is het om als artiest in deze tijden te overleven?

Ik zou het graag verbloemen, maar het is gewoon tragisch, zelfs als je het financiële aspect nog buiten beschouwing laat. Ik heb het geluk dat ik door hard werken en moeilijke keuzes sta waar ik nu sta. Gedurende de afgelopen 15 jaar is mijn carrière steeds in stijgende lijn gegaan. Nu zit ik al een jaar thuis en is het verboden om mijn droom te beleven. Het klinkt dramatisch, maar soms voel ik me als een plant die geen water meer krijgt. Het optreden zelf, het sociale contact met je medemuzikanten, het applaus, de liefde tussen een muzikant en zijn publiek, het samenspel, het ondernemen, de euforie na een succesvol optreden, zelfs de frustraties en problemen die soms gepaard gaan met een drukke agenda… Ik mis het enorm.

Je had een hele leuke, ludieke kerstvideo waarin we jou telkens in 4 beelden zagen. Ben je zelf op dit idee gekomen? Hoe is dit in zijn werk gegaan?

Ik maak eigenlijk al meer dan 12 jaar zulke video’s. Het is begonnen als tool om mijn zangtechniek te verbeteren. Als 16-jarige knul ging ik niet dansen of drinken. Ik sloot me op in mijn kamer en maakte eindeloos veel audio-opnames. Die opnames beluisterde ik dan om te evalueren wat beter kon. Vervolgens nam ik nieuwe songs op waarbij ik die specifieke verbeterpuntjes probeerde weg te werken. Ik heb 90% van mijn skills te danken aan die manier van werken.

Bij een bepaalde opname dacht ik eraan om er een video bij op te nemen en die video kwam dan op YouTube terecht. De reacties waren heel leerrijk. Het was ook leuk om een community te zien groeien rond mijn video’s, dus het werd al snel meer dan een hobby. Voor ik het wist, kreeg ik vragen om a capella stukken op te nemen voor kwartetten en koren van Amerika tot Japan en dat werd een lucratieve side hustle onder de naam ‘SgtSonny Learning Tracks’.

Mensen beseffen het eigenlijk zelden (en maar goed ook), maar zulke video’s nemen heel wat tijd in beslag. Muziek bestuderen, 4  tot 6 stemmen audio opnemen, mixen, video opnemen, monteren en alles tot een geheel maken neemt gemakkelijk 20 uur in beslag. Ik ben ook een enorme perfectionist, dus dat maakt het hele proces zeker niet makkelijker. Maar ook al duurt het maken van zulke video’s zo lang, het doet deugd als mensen deze video’s appreciëren en ik hen er vrolijk mee kan maken. Ik doe er dus alles aan om ze zo leuk en entertainend mogelijk te maken, zodat mensen even kunnen wegdwalen van hun frustraties en drukke levens.

Hoe waren de reacties op jouw kerstvideo?

Mensen reageren in het algemeen positief op dit soort video’s en dat is eigenlijk een heel grote reden waarom ik deze video’s blijf maken. Zeker in deze tijden is het een vervanger geworden voor de optredens. Maar ik moet nu wel toegeven dat de kerstvideo het uitzonderlijk goed heeft gedaan. Mensen waren echt wel enthousiast. Waarschijnlijk omdat het een heel onconventioneel arrangement is. Er zit voor ieder wat wils in: body percussion, onregelmatige en wisselende maatsoorten, jazzy akkoorden, een dikke swing,…

Zou je in de toekomst nog meewerken aan andere projecten van Artfuse?

Absoluut! Diethard contacteerde mij ondertussen al voor een verjaardagsvideo en een video voor Valentijn, dus ik doe sowieso nog mee aan komende projecten. Ik vind de samenwerking heel fijn verlopen.

Raad je het andere artiesten ook aan?

Zeker weten! Ik krijg een heel sympathieke vibe van artfuse. Je wordt heel vrij gelaten in je muzikale keuzes en uitvoeringen en alles verloopt heel transparant en met een uitzonderlijk vriendelijke en open communicatie. Ik ben helemaal fan!

Wil je Sonny graag in actie zien? Klik dan vlug op deze link.

Pin It on Pinterest

Share This