Complimentendag

Morgen is het weer zover, dan is het complimentendag. Elk jaar op 1 maart proberen we er allemaal op te letten om elkaar eens een complimentje te geven. Maar toch zouden we dat beter vaker doen in plaats van één keer per jaar. Maar waarom is dat nou precies?

Diepgeworteld          

Al van bij onze geboorte vinden we het fijn om complimenten te krijgen. Dat kan over allerlei dingen gaan: hoe je eruit ziet, of je iets goed gedaan hebt, hoe slim je bent,… Iedereen wordt spontaan gelukkig bij het horen van een complimentje, ook al worden vele mensen er ook wat ongemakkelijk van. Dit geluksmoment wordt mede veroorzaakt door de aanmaak van dopamine in de hersenen. Bovendien vergroot een compliment het gevoel van eigenwaarde en is het positief voor je zelfbeeld.

Voordelen

Wanneer je iemand een complimentje geeft, zal deze persoon dat waarderen en zich goed voelen bij jou. Wanneer je op het werk een compliment geeft, zal deze persoon meer initiatieven durven nemen en nog meer zijn best doen. Door de extra motivatie bij de medewerkers zullen zij ook minder snel ziek thuisblijven. Ook in een relatie kunnen complimenten ervoor zorgen dat mensen zich gelukkiger voelen in hun relatie.

Moeilijkheden

Het kan soms moeilijk zijn om een compliment te geven. Dit komt vaak omdat we veel zaken als vanzelfsprekend vinden. Zolang het goed gaat, is er geen probleem. We zeggen pas iets wanneer het niet goed gaat. Het negatieve wordt uitgedrukt, maar over het positieve wordt vaak gezwegen. Dit zorgt ervoor dat mensen zich ondergewaardeerd voelen, zowel op het werk als in de privésfeer.

Bovendien leven we in een maatschappij waarin mensen steeds meer op zichzelf gericht zijn en minder contact maken met andere mensen, waardoor ze andere mensen minder goed leren kennen en dus ook niet zo snel een goed compliment kunnen geven omdat ze niet genoeg weten over de ander of wat die persoon belangrijk vindt.

Conclusie

Een mens is een sociaal wezen en dit wil zeggen dat we er graag bijhoren. Een compliment zorgt voor zelfwaardering en verbondenheid met elkaar. Door anderen een compliment te geven, zorg je dus zelf ook voor een verbetering van die relatie. Dus stap naar buiten en geef een compliment aan iedereen die het verdient!

Aankomende events

september, 2022

Pin It on Pinterest

Share This
X
X
X
X